Carnea dezosată mecanic, respectiv primele tehnici de dezosare mecanică a cărnii, a devit populară în anii 1950, când au apărut mai multe tipuri de unelte destinate îndepărtării cărnii și a țesuturilor conjuctive de pe carcasele animalelor pentru a reduce la minim cantitatea de deșeuri și risipa unor cantități semnificative de nutrienți. Producția și consumul de carne MDM s-a dezvoltat foarte mult în tările în care agricultura industrială suferea de o productivitate insuficientă în vederea furnizării de cantități masive de carne. Acestea erau solicitate în mod regulat, pentru un consum foarte larg răspândit. Astfel, în anii 1960 au luat naștere mașini și utilaje care au automatizat acest proces, influențând pozitiv productivitatea.
Această dezvoltare a oferit companiilor oportunitatea de a utiliza o cantitate mai mare de carne, de a reduce pierderile și de a crea noi produse derivate pentru a satisface o piață în continuă creștere. De la hot-dog, la burgeri și mortadella, atât carnea separată mecanic, cât și carnea tocată este și în prezent la mare căutare, reprezentând materia primă pentru unele dintre cele mai îndrăgite mâncăruri.