În contextul unei creșteri a populației mondiale, dar și a creșterii veniturilor disponibile, consumul de carne a înregistrat o creștere semnificativă și constantă în întreaga lume din 2018, potrivit unui studiu al Biroului belgian pentru carne. Cauza acestei creșteri poate fi asociată, pe de o parte, cu o creștere a câștigului de productivitate, iar pe de altă parte cu faptul că produsele din carne și carnea propriu-zisă au devenit mult mai accesibile din punct de vedere al prețului pentru mulți oameni. Astfel, carnea este din ce în ce mai bine poziționată pe piață, generând cerere, consum și creștere economică. La nivelul Europei, în 2017 a fost atins apogeul consumului de carne roșie și începând din 2018 păsările de curte au reprezentat proteina care și-a crescut cota de piață în contextul proteinelor animale din regiune.

Analizând la ce nivel poate crește consumul de păsări de curte și câtă carne pot mânca oamenii, a fost identificat un număr mare de factori care determină nivelul cel mai înalt la care poate crește consumul total de carne. Privind la americani, care sunt cei mai mari consumatori de carne din lume, consumul anual al tuturor cărnii până în acest deceniu a variat între 120 și 123 kg de persoană pe an. Trebuie să existe o limită superioară a cantității de carne pe care oamenii o pot consuma, iar aceasta va varia de la o țară la alta. În total, cantitatea diferitelor cărnuri consumate reflectă în primul rând modificările diferențelor de preț între cărnuri. 

La nivelul Europei, modificările consumului din ultima perioadă nu au fost mari, însă chiar și creșteri mici sau scăderi de doar 100g pe persoană pot duce la mișcări semnificative ale volumului total de păsări consumate la nivel național atunci când sunt implicate populații numeroase. Pentru majoritatea Europei, creșterea consumului de pui per persoană depinde, pe de o parte de îmbunătățirile suplimentare ale veniturilor reale ale populației, iar pe de altă parte de abilitatea industriilor de carne de pui de a-și menține sau îmbunătăți nivelul de competitivitate față de alte tipuri de carne. Un alt element care poate impacta această evoluție este și modul în care companiile de pui inovează pentru a face față schimbărilor cererii consumatorilor, deoarece factori suplimentari, în afară de valoarea produsului, precum bunăstarea animalelor, devin din ce în ce mai importanți în influențarea comportamentului de cumpărare al consumatorilor, fiind aspecte de o importanță deosebită în economiile dezvoltate.

Dată fiind această evoluție a consumului de carne de pui, a apărut și tendința către ambalarea cărnii proaspete și congelate la greutate fixă. Lanțurile de supermarketuri se concentrează pe reducerea deșeurilor și controlul optimizat al stocurilor, iar tăvile cu greutate fixă contribuie considerabil la aceasta. Ca rezultat, industria de prelucrare a cărnii trebuie să caute modalități de reducere a cadourilor, reducerea costurilor și creșterea eficienței pentru a rămâne competitivă. Astfel au fost dezvoltate diferite utilaje pentru procesarea carnii, dar și mașini de ambalare pui.

Dat fiind caracterul perisabil al cărnii de pui,  aceasta se poate strica foarte repede dacă este lăsată neacoperită și neprelucrată într-un mediu cu temperatura controlată. Carnea poate fi păstrată pentru o utilizare viitoare, doar prin prelucrare, ambalare și depozitare corespunzătoare. Datorită compoziției chimice și a caracteristicilor biologice, carnea este un mediu excelent pentru creșterea microbiană, care poate fi evitată prin utilizarea unor mașini de ambalare specifice, precum cele cu termoformare Frimaq sau varianta flow pack Belca, care presupune o linie automatizată de ambalare în condiții de maximă siguranță alimentară, alături de alte utilaje pentru carne utilizate pentru procesare.

 

Soluții de ambalare

Ambalarea cărnii de pasăre și a produselor din carne pe bază de carne de pasăre a fost întotdeauna o provocare datorită naturii lor perisabile datorită sensibilității ridicate la deteriorare și a microorganismelor patogene. Pentru a prelungi termenul de valabilitate, tehnologiile de conservare precum ambalarea sub vid sau ambalarea cu atmosferă modificată sunt aplicate din ce în ce mai mult pentru distribuția și vânzarea cu amănuntul a cărnii și a produselor din carne.

Soluțiile de ambalare a alimentelor devin din ce în ce mai importante în îmbunătățirea siguranței microbiologice și a calității unui produs alimentar. Carnea de pasăre poate fi contaminată cu o varietate de alterări și microorganisme patogene. Sistemele obișnuite de ambalare utilizate pentru carnea și produsele de pasăre includ tavă și înveliș, ambalare cu atmosferă modificată și ambalare sub vid. În plus, în aplicațiile de ambalare a păsărilor de curte sunt introduse diverse tehnologii active de ambalare, cum ar fi ambalarea antimicrobiană, eliminarea oxigenului și emițătorii de dioxid de carbon. Concepte inteligente de ambalare, inclusiv indicatori și senzori de timp, temperatură, gaz și prospețime, au fost, de asemenea, explorate pentru o posibilă comercializare în ambalarea cărnii de pui și a produselor din carne de pasăre.

Progresele în tehnologiile de ambalare a alimentelor joacă un rol semnificativ în furnizarea consumatorilor de produse sănătoase din carne de pui și de pasăre.

Concluzii

Soluțiile C&C Food Packaging personalizate de cântărire, umplere și ambalare cu o gamă variată de mașini de ambalare a cărnii de pui asigură un proces optimizat atât din punct de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere al timpului investit de către angajați, oferind astfel randamente semnificativ crescute