Din toată varietatea de produse cu orgine animală care stau la baza alimentației pentru oameni, carnea ocupă primul loc, dat fiind conținutul crescut de substanțe nutritive, de la proteine, grăsimi, la vitamine și săruri minerale, dar și datorită digestibilității ridicate. Un alt aspect care contribuie semnificativ la popularitatea acestui aliment este și pretabilitatea cărnii și a preparatelor din carne la conservare.

Parametrii tehnologici ai calității carnii de pui sunt legați de diverși factori, de la condițiile de păstrare, tratamentul hrănirii, compoziția hranei, transportul, stresul înainte de sacrificare. În acest fel, carnea de pui devine un produs alimentar cu valoare adăugată, care, pe lângă compoziția nutrițională de înaltă calitate, conține și ingrediente benefice pentru sănătatea umană.

Cele mai importante două caracteristici referitoare la calitate pentru carnea de pasăre sunt aspectul și textura. Aspectul este esențial atât pentru selecția inițială a consumatorului, cât și pentru satisfacerea produsului final. Textura este cea mai importantă proprietate senzorială care afectează evaluarea finală a calității.  

 

Carnea dezosată mecanic, respectiv primele tehnici de dezosare mecanică a cărnii, a devit populară în anii 1950, când au apărut mai multe tipuri de unelte destinate îndepărtării cărnii și a țesuturilor conjuctive de pe carcasele animalelor pentru a reduce la minim cantitatea de deșeuri și risipa unor cantități semnificative de nutrienți. Producția și consumul de carne MDM s-a dezvoltat foarte mult în tările în care agricultura industrială suferea de o productivitate insuficientă în vederea furnizării de cantități masive de carne. Acestea erau solicitate în mod regulat, pentru un consum foarte larg răspândit. Astfel, în anii 1960 au luat naștere mașini și utilaje care au automatizat acest proces, influențând pozitiv productivitatea. Această dezvoltare a oferit companiilor oportunitatea de a utiliza o cantitate mai mare de carne, de a reduce pierderile și de a crea noi produse derivate pentru a satisface o piață în continuă creștere. De la hot-dog, la burgeri și mortadella, atât carnea separată mecanic, cât și carnea tocată este și în prezent la mare căutare, reprezentând materia primă pentru unele dintre cele mai îndrăgite mâncăruri.