Printre preocuparile și ocupațiile zilnice ale oamenilor, s-a numarat, de-a lungul timpului, și obținerea și pregătirea unor produse care să asigure hrana, alimentarea organismului. De-a lungul istoriei, alimentația a cunoscut o evoluție și o dezvoltare strâns legată de ocupațiile și îndeletnicirile oamenilor și ale societăților. Astfel, pe lângă activitățile de tip social, economic sau administrativ, alimentația a reprezentat o preocupare centrală. Astfel, indiferent de clasa socială, indiferent de starea de spirit, de dispoziție, hrana nu a putut fi niciodată ignorată. Ci din contră, ea a stat la baza dezvoltării popoarelor și societăților de pretutindeni. Chiar dacă obiceiurile alimentare și deprinderile legate de acest aspect al vieții cotidiene s-au schimbat de-a lungul istoriei la toate popoarele, această adaptare și evoluție a dus la o diversitate imposibil de cunoscut în tot ansamblul său.

Carnea de pui conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari alimentaţiei omului şi nu are grăsime în interiorul sau între fibrele musculare. În plus, carnea şi organele de pasăre constituie o sursă bogată în săruri minerale şi vitamine. Ca în multe alte industrii, industria cărnii a devenit mai mecanizată în producția sa, de cele mai multe ori prin folosirea de mașini pentru a măcelări carnea de pui și pentru a înlocui o mare parte din munca manuală. Scopul acestor mașini sau utilaje este acela de a tăia carnea de pui departe de os, pentru a evita împrăștierea oaselor în produs. Acest aspect, împreună cu volumele mari implicate în producția de carne, înseamnă că există o cantitate considerabilă de carne de pui, de tip muscular, de bună calitate, rămasă pe carcase. Această resursă valoroasă trebuie tăiată cu atenție, astfel încât să poată fi utilizată în produsele din carne.

 

Cu ajutorul utilajelor moderne și a tehnologiilor de ultimă generație, industria alimentară și în special industria cărnii a cunoscut o dezvoltare semnificativă, fapt ce contribuie la realizarea unor produse de calitate superioară. Carnea de pasăre ocupă un loc important în alimentaţia omului datorită calităţii sale. Spre deosebire de celelalte animale domestice care sunt crescute pentru carne, pasărea prezintă avantajul de a furniza, datorită greutăţii ei corporale reduse, carne mereu proaspătă. Prin carnea de pasăre, în sensul larg al cuvântului, se înţelege musculatura scheletică împreună cu ţesuturile de legătură naturală: conjunctiv, osos, gras, vase sangvine şi limfatice, nervi şi piele. Uneori în această categorie sunt cuprinse şi organele comestibile: inima, ficatul, pipota, splina.

Indiferent că este vorba despre o carmangerie sau despre o companie din industria Horeca, pentru a trece de la produse congelate la produse proaspete sau de la produse de calitate medie la cele gourmet dezvoltarea tehnologică este esențială și, prin alegerea echipamentelor potrivite,vor crește atât standardele de calitate ale produselor, cât și vânzările companiei dumneavoastră.

Maşinile, instalaţiile şi utilajele, cum ar fi utliajul cu termoformare, fierastraiele pentru carne, masina de procesat carne, mașina de feliat, ajută la realizarea produselor din industria alimentară, și execută operaţii diverse în cadrul proceselor de producţie, asigurând astfel mărirea productivitãţii muncii, pe de o parte, și realizarea lucrărilor şi proceselor în termeni optimi şi de calitate superioară, conform specificațiilor tehnologice, pe de altă parte.

Astfel se poate obține și o reducere a costurilor de producţie, reducere a efortului fizic prin introducerea mecanizării şi automatizării, dar se pot obține produse de bună calitate, a căror caracteristici se încadrează în standardele și normele în vigoare. Pentru o dezvoltare sigură și profitabilă a afacerii dumneavoastră, maşinile şi utilajele folosite în industria alimentarã trebuie sã respecte o serie de cerinţe: încă din faza de proiectare, acestea trebuie sã fie prevãzute sisteme moderne ce înglobeazã noile rezultate ale cercetărilor stiinţifice din domeniu. De asemeni, părțile active ale utilajelor, cele care intră în contact direct cu materia primă, trebuie să fie realizate din oțel inoxidabil alimentar. În ceea ce privește ansamblurile de piese ce lucreazã la turaţii foarte mari, acestea trebuie sã fie prevãzute cu sisteme de echilibrare staticã şi dinamică, iar pãrţile componente ale maşinii sã fie constituite din ansamble şi subansamble uşor cuplabile.