Înainte de a va spune de ce sa folosim un utilaj pentru termoformare va facem o mica introducere în istoria ambalarii de carne. Ambalarea cărnii a început ca o afacere locală în epoca colonială, dar la începutul secolului al XXI-lea a devenit o industrie imensă. Prima afacere de ambalare a cărnii a început în 1692, în Massachusetts. La început, fermierii coloniali și-au comercializat surplusul de carne în orașele de coastă și în Indiile de Vest, iar mai târziu orașele în creștere și plantațiile din sud au oferit puncte de vânzare suplimentare. Primii ambalatori de carne au primit acest nume, deoarece au ambalat literalmente bucăți de porc și carne de vită în butoaie cu saramură. Ambalarea cărnii în acele vremuri era în esență o industrie sezonieră; nu a existat nicio refrigerare mecanică care să ajute la menținerea cărnii proaspete. Chiar și atunci când s-a folosit tratamentul cu sare, operațiunile s-au limitat aproape în totalitate la lunile de iarnă. Obiceiul era să păstrezi carnea pe tot parcursul iernii, îngrămădită în butoaiele care stăteau pe pământ, afară, iar apoi să o vinzi primăvara.

Ambalajele erau concentrate inițial în Noua Anglie și la frontierele vestice ale statelor atlantice. Trecerea spre vest a început în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea industriei zootehnice din Occidentul Mijlociu. Coloniștii au descoperit că pe noul pământ crește din abundență porumb, dar că nu există nicio modalitate de a vinde cerealele centrelor industriale în creștere din est; transportul terestru a costat mai mult decât meritau cerealele. Coloniștii din Ohio au găsit răspunsul hrănindu-și cu porumb bovinele care erau conduse peste Alleghenies până la malul mării sau hrănirea porcilor cu porumb și ulterior ”împachetarea” porcului într-un butoi. Înainte de 1825, majoritatea cărnii de vită, de porc și de oaie din Vestul Mijlociu s-a deplasat spre est în formă vie, dat fiind că încă nu se dezvoltaseră căile ferate și industria de ambalare a cărnii. În afacerile cu carne au predominat măcelarii locali. Macelăria a avut loc aproape de consumatorii finali din cauza imposibilității de a depozita carne proaspătă sau de a o transporta pe o distanță considerabilă – cu excepția ocazională în timpul iernii în zonele nordice – deși introducerea gheții a permis conservarea în lunile de vară.

Numeroasele îmbunătățiri tehnice și de transport au dus și la dezvoltarea ambalării cărnii. După 1880, ambalatorii puteau folosi vagoane frigorifice eficiente pentru transportul cărnii proaspete. În prezent, sectorul ambalajelor alimentare este unul dintre cele mai dezvoltate tehnologic, cu progrese semnificative în ultimii zeci de ani. Cu toate acestea, se confruntă cu provocări la care trebuie să răspundă rapid și fiabil: siguranța alimentară, durabilitatea și designul sunt factorii cheie în generarea de soluții valabile pentru industrie și pentru consumatori.

Natura perisabilă a multor produse din carne, în special a celor proaspete, face necesară asigurarea anumitor condiții în timpul procesării, conservării și manipulării acestora pentru a evita și a întârzia apariția microorganismelor. Cifrele globale publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la contaminarea alimentelor datorate ambalajului (bacterii, viruși, substanțe chimice dăunătoare etc.) sunt cu adevărat șocante, indicând că în fiecare an există 4.000 de milioane de cazuri de simptome ușoare de indigestie și peste 200 de boli. Acesta este motivul pentru care folosirea unei mașini de ambalat cu termoformare Frimaq este o soluție ideală, atât din punct de vedere sanitar, cât și la nivel de aspect al produsului final.

Atunci când producătorii utilizează mașina de ambalat cu termoformare, aceștia au o varietate de moduri de a face produsul să iasă în evidență pentru consumatori. Cu acest tip de flexibilitate și versatilitate, producătorii pot crea un design de ambalaj care crește recunoașterea mărcii și vizibilitatea produsului. Personalizarea oferă, de asemenea, spațiu pentru a include informații importante pentru consumatori, cum ar fi instrucțiuni sau ingrediente.

De ce are nevoie afacerea ta de o mașină de ambalat cu termoformare?

Protecția produsului din carne

Ambalajul termoform este durabil și rezistent la manipulare. Acest tip de ambalare protejează produsele în timpul tranzitului și oferă o serie de opțiuni de sigilare care pot prelungi durata de valabilitate a produsului sau pot permite accesul ușor, în funcție de nevoile de ambalare. Când vine vorba de produse alimentare, este esențial să aveți un sigiliu puternic și un tip de ambalaj durabil. În fiecare an, aproximativ 48 de milioane de americani se îmbolnăvesc, 128.000 sunt spitalizați și 3.000 mor din cauza bolilor alimentare. Ambalajul termoform protejează împotriva contaminării.

Eficiența costurilor în industria cărnii

Utilizarea unei mașini de ambalat cu termoformare Frimaq sau Belca, este o opțiune eficientă din punct de vedere financiar datorită costurilor reduse ale materialelor. Produsele din plastic termoformat costă cu până la 15% mai puțin decât ambalajele din plastic realizate prin turnare prin injecție. Procesul are, de asemenea, un timp de răspuns rapid, care poate economisi costurile forței de muncă. În funcție de rigiditatea sau flexibilitatea dorită pentru ambalaj, C&C Food Packaging vă poate ajuta în zona de consultanță pentru a face cea mai bună alegere de mașină de ambalat cu termoformare Frimaq sau Belca, dar și pentru achiziționarea altor utilaje pentru procesat carne. Dacă este necesară o soluție de ambalare orizontală, pe linie de producție, de tipul Flow Pack, consultanții noștri vă stau la dispoziție.

Concluzii

Alimentele sunt ambalate pentru depozitare, conservare și protecție, în mod tradițional pentru o lungă perioadă de timp. Aceste trei sunt funcțiile de bază ale ambalajului alimentar care sunt necesare și astăzi pentru o mai bună întreținere a calității și manipulare a acestora alimente. Atunci când se iau în considerare produsele din carne procesate, factori precum deshidratarea, oxidarea lipidelor, decolorarea și pierderea aromei trebuie luate în considerare. Multe sisteme de ambalare a cărnii există în prezent, fiecare cu atribute și aplicații diferite. Aceste sisteme variază în funcție de specificul produselor, iar C&C FOODPACK vă poate ajuta să faceți alegerea cea mai bună dacă aveți nevoie de utilaje pentru termoformare.